2011-02-23

Kiek kainuoja auksas? Aukso kaina.

Aukso kaina

Auksas brangsta.
Arba tiksliau - pinga pinigai, nes aukso kaina yra daugiau mažiau pastovi.

Sąvoka "pastovi aukso kaina" reiškia tai, kad išvertus aukso gramus į duonos kepaliukus, pieno litrus, cukraus kilogramus ar panašius reikalingus dalykus (nes po 10 metų jūsų iPhone4 bus nereikalingas) jūs jų gausite maždaug tiek pat, kiek prieš 200 metų, šiandien, ar po 200 metų.

Ką aš tuo noriu pasakyti?

Ogi tai, kad šiandien aš išlaikau apie 3 pensininkus (maždaug tiek sumoku SoDrai kiekvieną mėnesį).

Jei SoDra nežlugs, kai aš būsiu pensininku, ji man mokės vieno pensininko pensiją (=išmaldą).

O jei aš nemokėčiau SoDrai, ir už tuos pinigus pirkčiau auksą, tai po 30 metų, kai man būtų plius/minus 60, turėčiau trisdešimties metų trijų pensininkų algų rezervą. Kadangi iki 90-ties aš išgyventi nesitikiu, tai tą sumą galėčiau padalinti iš dviejų, vadinasi galėčiau 15 metų gyventi kas mėnesį gaudamas šešis kartus daugiau, nei mano bendraamžiai.

Bet taip nebus, nes negalima nemokėti SoDrai.

Ar galima?

2 komentarai:

  1. saulius

    taip . galima nemokėti jei naudosiesi akcijomis ,patentais, bedarbiais ir kitais mokesčius slepiančiais būdais kuriais naudojasi dalis žmonių uždirbančių pusę visų pinigų(pajamų)

    bet aukso standartas yra keistas dėl to kad neaišku kokia bus jo kaina ateityje, ir ką už ta pati kieki bus galima nupirkti.
    gali buti kad už dabar metų gyvenimui reikalingu piniginiu vienetų sumą padėta i investicijas po 30 metų esant neblogam pelningumui negalėsi išgyventu to pačio laikotarpio,
    arba galėsi,
    dabartinė sodra veikia kaip ir pesininkų naudai ,nes dirbantieji (daugiausia pagal darbo sutartis) moka pensininkams kad jie galėtu nieko neveikti, prieš šia bismarkinę sistemą senoliai dirbdavo kol galėdavo ir visi gyvendavo šeimomis su vaikais ,praktiškai vaikai išlaikydavo tik savo tėvus iki mirties,
    o dabar socialinė sistema kuri nelabai koreliuoja su gimdomų vaikų skaičiumi nes nesusieta finansiškai, tiesiogiai nelabai aišku kad daugiau vaikų- mokesčių mokėtoju ir tuo didesne pensija gausi,
    tad tau spresti kas tu esi ir kuo nori būti,

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pradėti reikėtų nuo to, kad pats kainų grafikas nekorektiškas, nes žemutinė riba ne nulis, o 200. Būtų papaišyta nuo 0, tai vaizdelis būtų kiek kitoks.
    Apie tai, kad būtų jeigu visi remtusi tik aukso kaina ir investuotu tik į auksą turbūt ir prasmės nėra rašyti...

    AtsakytiPanaikinti