2011-04-06

Citius, Altius, Fortius (arba apie Živilės Balčiūnaitės diskvalifikavimą)

Antraštė spaudoje "Nuosprendis: maratonininkė Ž.Balčiūnaitė diskvalifikuota dvejiems metams ir netenka aukso medalio".

Tai, kad aukštasis sportas jau senai peržengė beveik visas žmogiškųjų sugebėjimų ribas, žino net ir darželinukai. Šiais laikas "ką nors" vartoja visi ir skirtumas tarp "diskvalifikuotojo blogiuko" ir "super čempiono" yra tik tas, kad vieną pagavo vartojantį, o kito - nepagavo (arba neįrodė, kad kažką vartojo).

Manau, kad požiūrį į sportą ar fizinius pasiekimus apskritai reikėtų keisti. Koks skirtumas, ką žmogus vartoja - vandenį ar degtinę, baltymus ar sintetinius papildus? Tai jo pasirinkimas. Jis save susikonfigūruoja, pasiruošia ir įveikia jam išlektą užduotį (nubėgti 1000 km su vienu oro įkvėpimu, arba padaryti 40.000 pritūpimų per 15 minučių ir t.t.).

Apribojimus galbūt reikėtų taikyti tik tose vietose, kur prasideda cyborg dalykai - pvz, kad neprisimontuotų dirbtinių robo kojų su mini atominiais reaktoriais ir t.t.

O maistas, ampulės ir tabletės - tai ne chirurginė intervencija ir prie to nereiktų prisipisinėti.

1 komentaras:

  1. na taip, esu nekarta taip pat pagalvojes, kad tegul vartoja ka nori ir kaip nori, ju reikalas, jie konfiguruoja kaip nori. BET
    yra vienas bet.

    kas bus? jei konfiguruotis bus oficialiai leista? konfiguruosis sportininkai nuo mazu dienu, 7-8 metu vaikai, kaip tai paveiks ju organizma? ar nebus kad prarasime sportininkus. juk tie visi steroidai, anabolikai ir ktas "geris" neigiamai veikai organizma, arba mazu mazu maziausiai ilgalaikis poveikis nera istirtas.

    ar nera cia paraleliu su narkotiku vartojimu? atrodytu, kad ju reikalas tegul vartoja, bet kai vartotoju skaicius nevaldomai dideja, kyla didele gresme ir kitai visuomenes daliai :)

    AtsakytiPanaikinti