2010-01-27

Kiek kainuoja pica?

Senai buvome užsisakę picą į namus, todėl šiandien ištaisėme šią klaidą, nes viena picerija (nereklamuosiu, kuri) duoda nemokamą pristatymą nuo 25 užsakymo litų ir antrą tokią pačia picą for free - whats not to like?

Anksčiau manydavau, kad yra mažų mažiausiai nepadoru pardavinėti taip overprice'intas picas. Savikaina atrodo juokinga (miltai, vanduo ir keli objektukai ant viršaus), o pardavimo kaina - *niolika litų.

Bet pasigilinus daugiau, picos savikaina nėra jau tokia ir maža. Čiliako websaite yra info tekstas norintiems atsidaryti frančizinę piceriją. Remiantis jų patirtimi, tai kainuoja nuo pusės iki beveik viso milijono litų. Dar reikia apie 15 - 20 darbuotojų, kurie gauna algas, dar yra patalpų mokesčiai, verslo mokesčiai ir taip toliau.

O toliau viskas priklauso nuo vietos patrauklumo, nuo personalo mokėjimo dirbti, nuo sėkmės...

Paskaičiuokime svetimus pinigus:

Kiek kainuoja išsikepti savos gamybos picą namie? Tarkime, kokie 5-10 litų. Kadangi picerijos produktus perka urmu, tai kainą drąsiai galime dalinti per pusę. 20 darbuotojų, gaunančių minimumą, su mokesčiais kainuoja apie 20.000 litų per mėnesį. Tarkime, kad patalpos kainuoja dar maždaug tiek pat. Pridėkime dar kokius nors mokesčius, padauginkime iš Čiapajevo konstantos - gausime apie 50.000 litų neišvengiamų išlaidų per mėnesį.

Kiek picų, kurių savikaina 5 litai, o pardavimo kaina 20 litų per mėnesį turime parduoti, kad padengtume išlaidas? 50.000 / 15 = 3333 picos. Kitaip sakant, per dieną turime parduoti ne mažiau kaip 100 picų, kad "išeitume ant nulio". Picerija dirba nuo 8:00-24:00, 16 darbo valandų. Per vieną valandą reikia parduoti 6-7 picas, maždaug po picą kas 10 minučių.

Tiesa, nepamirškime, kad turime dar ir pusės milijono paskolą (nebent pinigus lengva ranka davė tėvai ;)

Sugebėtumėt būti picerijos direktorium?

BTW, kažkuriame gurmano gide yra interviu su Kristupu Baubliu, Rene/In Vino vienu iš vadovų. Labai fainas interviu. Jame jis sako, kad pradėti restoraną nėra labai sunku, sunkiau jį išlaikyti. Sako, kad jis ar jo personalas neturi tikslo jus apvogti, apgauti ar nunuodyti. Nes užtenka menkiausio nesklandumo, ir jūs nuspresite niekada ten nebeužeiti...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą