2011-03-01

Astrologija, asmeninių horoskopų sudarymas



Astrologija susidomėjau nuo tada, kai man į rankas pakliuvo septynioliktame amžiuje Londone išleista astrologijos knyga (John Middleton, Philomath, Practical Astrology, London, 1679)

Kol kas aš negaliu pasakyti, kad tikiu astrologija ir lygiai taip pat negaliu pasakyti, kad ja visiškai netikiu. Apskritai, ar tikėti astrologija, ar ne – spręsti jums patiems. Astrologija – geras dalykas tuo, kad netikintiems ja jinai visiškai netrukdo, o tikintiems padeda susivokti savyje, atrasti (tegu ir laikiną) ramybę, o geras astrologas visada įkvepia vilties gyventi toliau, kad ir kaip būtų sunku.

Šiuo metu aš astrologiją suprantu kaip dėsningumą, kaip ilgametę statistiką. Supaprastintas pavyzdys galėtų būti toks: jei devyniems iš dešimties žmonių, gimusių sausio mėnesį, labiausiai patinka sportas, o devyniems iš dešimties, gimusiems vasario mėnesį, labiausiai patinka muzika, tai iš to galima daryti kažkokias išvadas. Žinoma, kyla ir kitas, visiškai natūralus klausimas – o kodėl tam vienam nepatinka sportas ar muzika? Hm, galbūt jis gimė naktį, o galbūt tai lėmė kokios nors kitos aplinkybės...


Kas yra astrologija?

Žiūrint paprastai, astrologija yra kiekvieno žmogaus bandymas atsakyti sau pačiam į klausimus „kas aš toks?“, „kodėl aš toks?“, „ką daryti?“ ir „kas su manimi bus?“

Astrologija - įvairių sistemų ir tradicijų rinkinys, kuris remiasi tikėjimu, kad dangaus kūnų santykinė padėtis turi įtakos likimui, asmenybei, žmonių santykiams ir kitiems žemiškiems dalykams. Tai ne mokslas, o klasikinis pseudomokslo pavyzdys, nes astrologijos teiginių negalima nei paneigti, nei įrodyti.

Šiuo metu praktikuojamos šios astrologinės tradicijos: astrologinė era, kiniečių astrologija, indų astrologija, įvykių, laiko astrologija, horoskopai, kabalos astrologija, vakarietiška astrologija ir kitos. Apskritai, astrologija turi tiek daug įvairių krypčių ir atšakų, ir apie tai prirašyta tiek daug knygų, kad apie tai domėtis galima beveik be pabaigos.



Asmeninis horoskopas

Populiariausia ir šiuo metu turbūt labiausiai vakaruose naudojama astrologijos praktika yra zodiako ženklų asmeninis horoskopas, kurio sudėtingumas, sudarymas ir interpretacija tiesiogiai priklauso nuo astrologo perskaitytų knygų skaičiaus.

Žodis Horoskopas yra kilęs iš Graikų kalbos ir reiškia valandų stebėjimą. Horoskopas – tai brėžinių ir diagramų rinkinys, kuriame pavaizduotos saulės, mėnulio ir planetų pozicijos, astrologiniai aspektai ir svarbūs kampai, kurie buvo žmogaus gimimo metu. Horoskopas nuo Babilono laikų skaidomas į dvyliką dalių (vadinamų namais), kurie yra įvairiai kombinuojami ir dalinami. Kiekvieną namą valdo atskiras zodiako ženklas ir planeta.


Ir pabaigai

Kadangi nesu pakankamai susipažinęs su asktrologija ir horoskopais, nenorėčiau šiuo metu rašyti kažką daugiau, nes nenorėčiau jūsų klaidinti - nenoriu būti diletantas ar šarlatanas. Jeigu jums įdomu, parašykite man komentarą ir vėliau, kai būsiu paskaitęs daugiau knygų, galėsiu parašyti daugiau straipsnių šia tema.

1 komentaras:

  1. tai kad žvaigždynų tai nėra, nėra ir horoskopams "pagrindo", viskas sugalvota ir netikra, žaidimas toks. Kokią gali turėti įtaką šimtus ir tūkstančius šviesmečių nutolę objektai?

    AtsakytiPanaikinti