2011-04-27

Kaip tapti laimingu? Paprastai! Keli patarimai, kaip būti laimingam!



Jei jums atrodo, kad jums trūksta laimės, tai jūs ne vienį - tokių kaip jūs yra daug. Žmonėms neišeina būti laimingiems, nes jie yra patikėje reklamų įpiršta mintimi, kad tik nusipirkęs kažkokį daiktą gali tapti laimingu.

O taip nėra.

Aš irgi daug ko norėjau. Man atrodė, kad mano sušiktas gyvenimas kardinaliai pasikeis, kai aš turėsiu naują kompiuterį, automobilį, audio sistemą, audio sistemą automobilyje, butą, namą, naujų drabužių, naują telefoną, teleskopą, žaidimų kompiuterį, iPhone, MacBooką, dar kažką...

Taip, daikčiukai buvo cool. Jie suteikdavo daug laimės, tik labai trumpam - nuo kelių minučių iki kelių dienų. O paskui vėl grįždavau į savo liūdnus apmastymus, kaip čia man vėl blogai ir blogai.

O viskas yra daug daug paprasčiau nei jums atrodo.

Prieš savaitę klausiau BBC World Service laida apie tai, kaip būti laimingiems ir tai man priminė prieš metus skaitytą kažkurią Malcolm Gladwell knygą. Reziumuojant ir nekankinant jūsų ilgais tekstais galiu trumpai pasakyti, kas yra laimė: laimė yra buvimas tarp kitų žmonių ir dalinimasis. Dalinimasis vartotojiškoje visuomenėje yra sunkiai suprantamas dalykas, bet taip, tik dalinimasis jums suteiks laimę.

Jei neturite draugų, esate zanūda ar šiaip dalbajobas, tai keiskite požiūrį. O jei turite draugų, esate tarp žmonių ir vistiek esate  nelaimingas, tai pasijausti laimingu galite labai paprastai - tiesiog suvokite, kad laimės jausmas yra prekė. Tai yra prekė, kurią jūs galite nusipirkti už pinigus.

Įdomu? Norėtumėte nusipirkti? Galiu netgi patarti, kur nusipirkti laimės ir už labai pigiai. Žinote, už kiek? Ogi už tiek, kiek galite sau leisti.

Pradėkite nuo to, kad turite suvokiti, kad jums nereikia taip vadinamų "baltų centų". Pavyzdžiui aš sau įkaliau į galvą, kad man nereikia visų centų iki lito. Litas - didelis pinigas ir lito man reikia. O va 1, 2, 5, 10, 20 ir 50 centų man nereikia. Taip, taip, aš toks išpindėjęs, kad man jų nereikia. Ir todėl aš juos atiduodu visur ir visada. Aš juos duodu bomžams. Palieku, kur juos galėtų rasti vaikai. Atiduodu juos Rožytei ar dar kažkam. Patikėkite, tai veikia. Tai - sumuojasi ir tauposi. Tik tauposi ne pinigai, o laimė. Po truputį, po nedaug (na, nenorėkite megaefekto už saują baltų centų), bet tauposi.

Kitas laimės pirkimo būdas yra šiek tiek sunkesnis - atsikratykite daiktų. Aha, žinau, kad skūpiems lietuviams tai yra superneįmanoma. Todėl galite pradėti ne nuo išsiskyrimo su brangiais daiktais, o nuo kažko paprastenio. O paprasčiausia yra atsikratyti knygomis. Jūs jau jas perskaitėte ir jums jų nebereikia - kam kaupti dulkes? Sakot, knygos lentynose draugams rodo, kad esate apsiskaitęs? Nea, nerodo. Paskaitykite daugiau knygų ir keiskite draugus. Taigi, perskaitėte knygą ir paleiskite ją į pasaulį. Galite netgi įrašyti knygos tuščiame lape "Šia knygą perskaitė: #1 - Vardas Pavardė, el@paštas" ir palikti ją coffeinne, mintvinetu, dailės akademijoje, ŠMC skaitykloje ar tiesiog atiduoti draugams.

Patikėkite, jūsu namuose yra DAUG nereikalingų daiktų. Paprasčiausias būdas pertvarkyti savo daiktų sankaupas yra toks: imate daiktą ir jį įvertinate pagal 2 kriterijus - naudojamumą ir vertą. Jei daiktą naudojote senai (prieš metus ar du) ir jei jo materiali vertė yra mažiau nei X litų (20, 50, 100), tai to daikto jums nereikia. Ir nereikės (nebent tai koks nors įrankis ar pan.)

Sudėkite tuos nereikalingus daiktus kur nors į vieną vietą ir kiekvieną kartą eidami iš namų paimkite po vieną ir niekam nematant kur nors tai padėkite - laiptinėje, ant suoliuko, prie parduotuvės ir t.t.

Atsikratymas daiktais duoda keleriopą naudą:
+ atlaisvinate savo namų erdvę - daugiau vietos jūsų aurai (ir galbūt - naujiems daiktams);
+ jaučiatės padaręs gerą darbą;
+ padarote laimingus kitus žmones (kaip smagu ką nors rasti)!

Na ką, mažai dviejų būdų kaip tapti laimingam? OK, duodu jums trečia - šypsokitės. Išmokite pasisveikinant su kitu žmogum ne tik paduoti ranką, pasakyti labas, bet ir nu-si-šyp-so-ti! ;) ;) ;)
Šypsenos raumenys duoda smegenims signalą, kad jūs laimingas. Tai toks atvirkštinis laimės būdas - ne šypsotis kai būni laimingas, o šypsotis, kad būtum laimingas. Šypsena irgi turi grįžtamąjį ryšį - jūs nusišypsote, jums nusišypso - ir abiem geriau ;)

Prisiminkite fiziką ir energijos tvermės dėsnį - energija iš niekur neatsiranda ir niekur nedingsta, tik transformuojasi į kitas formas. Tas pat yra ir su laime ir gerais darbais. Darykite gerą kitiems ir jūsų pačių gyvenimas ims gerėti. Ne iš karto, po truputį, bet ims. Čia kaip kelionė pėsčiomis į tolimą miestą. Reikia eiti ilgai, bet kai prieini, būna labai gera.

Dar vienas dalykas - nesigirkite apie gerus darbus. Davėte bomžui pinigų? Palikote žaislų kur nors lauke prie suoliuko? OK, ačiū, bet tai viskas, turėkite tai savyje. Nes kai tik apie tai kam nors papasakosite, tas laimės džiaugsmas iš jūsų išeis kaip oras iš pradurto baliono. Ne kalbėkite apie gerus darbus, o juos dalykite.

SVARBU - nepamirškite to, ką čia parašiau. Atsispausdinkite tai ir padėkite kur nors, kur vėliau pats galėsite tai rasti. Nusiųskite tai emailu draugui ar draugei, kuris liūdnas ar nervingas. Jam ar jai tai padės. Ir jūs pasijausite geriau, padarę gerą darbą.

Dalinkitės laime ir būkite laimingi!

1 komentaras: