2011-05-03

Kasos aparatai turguje - sveiki atvykę į XXI amžių. Susimokėkite mokesčius.

Na ir ką, įvedė turguose kasos aparatus ir jie ištuštėjo. Rėkia, klykia komentatoriai, kad "Kubilius lietuvą griauna".

O aš - už kasos aparatus. Visų pirma - tai yra tvarka. Man patinka tvarka. Man patinka, kad VISI turi mokėti mokesčius. Na, man mokesčiai šiaip jau nelabai patinka, bet man dar labiau nepatinka, kada aš turiu mokėti ~30% mokesčių, o kažkas turguje gali prekiauti be mokesčių, tik už kažkokį ten lapuką/popieriuką, kurių didžiąją dalį dar sugeba ir numuilinti.

Aš esu už LYGIAS teises. Aš manau, kad verslo/komercijos/mokesčių prasme turgaus prekeivis NIEKUO nesiskiria nuo programuotojo, kirpėjo, fotografo, vairuotojo, gydytojo, mokslininko, advokato ar seimo nario. Aš į tai žiūriu labai paprastai - yra asmuo (su pasu ir su asmens kodu), kuris deklaruoja X litų metinių pajamų. Ir nuo tų pajamų jis turi susimokėti X procentų VMI, SoDrai ir ligonių kasoms (beje, būtų cool jei valdžia šituos tris langelius kažkaip apjungtų į vieną, būtų paprasčiau nusiskausminti vienoje vietoje).

Taigi, kas čia kam nesuprantamo? Gavai X Lt? Susimokėk X%. Ir viskas.

Taip, yra biudžetinės organizacijos. Taip, yra visokios išimtys ir t.t. Ir tegu jos būna - nėra taisyklių be išimčių. O visos problemos prasideda tada, kada žmonės pradeda slėpti pajamas ir apsimetinėti vargšiukais.
Turgaus prekeivius mat skriaudžia. Kada paskutinį kartą buvote kalvarkėse / gariūnuose / etc? Negi nepastebėjote, kad ten ne atskiri prekeiviai - dauguma perpardavinėtojų stovi su tokiom pačiom prekėm ir pritrūkę jų bėga pas kolegą kitoje eilėje skolintis. Turgus - prekybinių mikro ir makro tinklų visuma. Tai - ne pavieniai prekiautojai, kaip jie bando apsimesti. Ne. Tai - tinklai.

Taigi, turgaus prekiautojai - sveiki atvykę į XXI amžių. Susimokėkite mokesčius.

3 komentarai:

  1. Tai kad Vilniaus turgūs pustuščiai yra dar viena "turgininkų" akcija. Esu beveik tikras kad po 1-2 savaičių viskas grįš į senas vėžias.

    Sutinku, kad bent didžiuosiuose miestuose turgininkai - samdomi darbuotojai. Tik samdomi jie apeinant įstatymus. Kasos aparatai to neišguis, bus tik mažumėle sunkiau.

    Beje, tu mokesčiu sumoki gerokai daugiau nei tie įsivaizduojami 30%. Tik dalis jų "paslėpti".

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sutinku su autoriaus nuomone, manau, kad prekybines svarstykles ir kasos aparatai privalo buti turguose.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Manau, kad paskatintų naudojimą valstybė turėtų teikt subsidijas kasai ar kiek mažesnius mokesčius taikyti, tokiu būdu lengviau prisivilios tuos ant ribos, kurie galbūt norėtų viską oficialiai forminti, bet dar tokio pakankamo postūmio trūksta.

    AtsakytiPanaikinti